Magkänsla del I

Bildresultat för mageKänslor tar sig som bekant olika uttryck som leder till beslut och handlingar. Men var, rent fysiskt, blir känslorna som mest påtagliga? Ja inte är det i hjärnan, som på sin höjd ger sig tillkänna med lite spänningshuvudvärk.

Det finns ett organ som utan att skämmas reagerar med olika fysiska attribut, som vi har svårt att ignorera. Varför pratar vi annars om att magkänslan måste vara rätt, att vi är skitskraja och skiter på oss när modet sviker. Får vi tankekramp får vi inte något ur oss, och vi sväljerbesvikelser som svider. Du kanske till och med tycker att det du hittills har varit svårsmält.

Maghjärnan

Beskrivningar som dessa är urgamla och ger bara uttryck för var det känns. Vilket leder oss vidare neråt, från både hjärta och hjärna räknat. Ner till vår mage. Det sammantaget största och kanske även mest inflytelserika organet vi har. Plattar man till hela tarmen med dess alla beståndsdelar med veck och en massa tarmludd blir den ungefär 7000 meter lång! Men det handlar inte så mycket om längd och yta, utan mer om hur mycket matsmältningsorganet har att säga till om. De signaler det skickar upp till kontoret och vårt medvetande. Hur mycket vi rent själsligt påverkas av det som sker inne i våra allrs mörkastew skrymslen. Så mycket att man numera talar om ”maghjärnan”. Uppbyggd med bland annat celler som är häpnadsväckande lika hjärnans och faktiskt, kan i stora delar arbeta utan påverkan av vår hjärna.

Dessutom pratar mage och hjärna med varandra, hela tiden. Om nästan allt verkar det som. Forskning kring detta och hur magen faktiskt styr vår personlighet ökar i omfattning. Vi behöver alltså inte gå särskilt långt ut i världen för att stöta på den mest fascinerande företeelsen av dom alla. Våra egna kroppar är fortfarande universums största mysterier.

Posted in Magkänsla.